Ο Άγιος Μοχούντα (St Mochuda) του Lismore Ιρλανδίας (+639) ακολουθεί στην παιδική του ηλικία τον Επίσκοπο και τους Ιερείς στη Μονή του Tuaim

http://textsorthodoxy.wordpress.com

TEXTS – ORTHODOXY

Ο Άγιος Μοχούντα (St Mochuda / St Carthach the Younger)

του Lismore Ιρλανδίας (+639) ακολουθεί στην παιδική του ηλικία

τον Επίσκοπο και τους Ιερείς στη Μονή του Tuaim

Πηγή:

http://orthodoxy-rainbow.blogspot.com

http://orthodoxy-rainbow.blogspot.com/2018/08/mochuda.html

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΕΛΤΙΚΗ & ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μία ημέρα καθώς ο Άγιος Μοχούντα (Άγιος Καρθάχ) [St Mochuda / St Carthach] του Lismore της Ιρλανδίας (+639) πρόσεχε το κοπάδι του όπως συνήθως κοντά στο ποτάμι, άκουσε τον Επίσκοπο και τους Ιερείς του να περνάνε από εκεί, ψέλνοντας καθώς πορευόντουσαν. Το Πνεύμα του Θεού άγγιξε την καρδιά του παιδιού και αφήνοντας τα γουρούνια του ο Άγιος Μοχούντα (St Mochuda) ακολούθησε την πομπή μέχρι το Μοναστήρι που ονομαζόταν Tuaim (Druim Fertain) μέσα στο οποίο μπήκαν οι Ιερείς. Και καθώς ο Επίσκοπος και οι υπόλοιποι κάθισαν για να φάνε, ο Άγιος Μοχούντα (St Mochuda), άγνωστος σε αυτούς, κρύφτηκε στην σκιά της πόρτας του μοναστηριού.

Την ίδια στιγμή ο βασιλιάς, ονόματι Maoltuile, προβληματιζόταν για το παιδί, παρατηρώντας την απουσία του (από την κατοικία του στο Achaddi) εκείνο το απόγευμα και δεν ήξερε τον λόγο της απουσίας του. Έστειλε αμέσως αγγελιοφόρους για να ψάξουν τον νέο σε όλη τη χώρα και ένας από αυτούς τον βρήκε να κάθετε στην πόρτα του μοναστηριού. Ο αγγελιοφόρος πήρε τον Άγιο Μοχούντα (St Mochuda) μαζί του πίσω στον βασιλιά.

Ο βασιλιάς τον ρώτησε: “Παιδί μου, γιατί έφυγες με αυτόν τον τρόπο;”.

Ο Άγιος Μοχούντα (St Mochuda) απάντησε: “Κύριε, αυτός είναι ο λόγος που έφυγα μακριά. Με προσέλκυσαν οι άγιοι Ψαλμοί του Επισκόπου και των Ιερέων. Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι τόσο όμορφο σαν αυτό. Οι Ιερείς έψελναν σε όλη τη διαδρομή μπροστά μου. Έψελναν μέχρι που έφτασαν στο Μοναστήρι και συνέχισαν να ψέλνουν μέχρι να πάνε για ύπνο. Όμως ο Επίσκοπος έμεινε όλη τη νύχτα ξάγρυπνος και προσευχόμενος ενώ όλοι οι άλλοι είχαν κοιμηθεί. Και εύχομαι, βασιλιά μου, να μάθω απ᾽ έξω τους Ψαλμούς τους και τις τελετουργίες τους”.

Ακούγοντας το αυτό ο βασιλιάς αμέσως έστειλε ένα μήνυμα στον Επίσκοπο ζητώντας του να έρθει να τον δει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s